Toskańska zupa pomidorowa

TOSKAŃSKA ZUPA POMIDOROWA CZYLI PAPPA AL POMODORO 

 

SKŁADNIKI NA TĄ PRZEPYSZNĄ ZUPĘ KREM:

  • Ok 1 kg dojrzałych pomidorów ( tu oczywiście polecam pomidory w okresie letnim, by móc skorzystać ze świeżych :), najlepiej ze sprawdzonego źródła wtedy ten zapach zupy powala na łopatki )
  • Zamiast pomidorów w okresie zimowym albo też jak nie chce ci się iść po świeże 🙂 przeznaczam 2 puszki pomidorów najlepiej włoskich w gramaturze 1=350g
  • ząbek czosnku
  • ser parmezan
  • bazylia świeża koniecznie – ja przeznaczam na tą zupę całą bazylię kupowaną w doniczce. Zostaw kilka listków do udekorowania zupy w talerzu
  • oliwa z oliwek
  • 0, 5 litra wody
  • 1-2 kromki pszennego chleba lub bułki ( najlepiej im bardziej twardy i czerstwy tym lepiej
  • sól i pieprz do przyprawy oraz cukier trzcinowy – wszystko w mierniku szczypta 🙂

WYKONANIE ZUPY JEST PROSTE, SZYBKIE

Uwielbiam takie przepisy, które są proste, szybkie a nade wszystko smakują bosko.  To się da zrobić. Dlatego tak bardzo lubię kuchnię włoską. Włosi jedzą prosto, stosując dobre produkty i proste przyprawy. Miałam okazję kilka razy być we Włoszech w celach podróżniczych, gdzie stołowałam się zarówno w dużych, jak i mniejszych lokalnych restauracjach. Byłam też kilkukrotnie w tzw. „gościach” u rodowitych Włochów i miałam okazję poznać ich potrawy od przysłowiowej kuchni. Oliwa z oliwek, dobre wino, parmezan i inne pyszne sery, warzywa, ryby i wcale nie jest tak, że włosi jedzą tylko samą pizzę i pastę.

No ale dobra wystarczy o mnie, przejdźmy do wykonania odpowiednika polskiej pomidorowej czyli Pappa al pomodoro.

  1. Do przygotowania potrzebujesz głębokiego garnka, wlewasz do niego kilka kropel oliwy z oliwek i dorzucasz pokrojony w kostkę ząbek czosnku i podsmażasz
  2. Następnie kroisz w kostki kromki chleba i dorzucasz do garnka i razem z czosnkiem podsmażasz  2-3 minuty
  3. Do czosnku i chleba dodajesz pomidory, następnie umyte liście bazylii – tu nie powiem ile, zależy jak bardzo lubisz aromat i smak bazylii. Jak pisałam wcześniej ja wrzucam prawie całą z doniczki
  4. Dodaj szczyptę soli i pieprzu
  5. Możesz jeśli czujesz, że jest to za kwaśne, możesz dodać szczyptę cukru trzcinowego
  6. Kiedy chleb będzie delikatnie miękki dolej wodę i gotuj ok 20 minut

Gotową zupę podaj pięknie w półmisku, udekoruj cienkimi plastrami pokrojonego parmezanu oraz kilkoma liśćmi bazylii a na to wszystko polej łyżeczkę oliwy z oliwek ( jeśli lubisz ) i to wszystko

SMACZNEGO 🙂