
TOSKAŃSKA ZUPA POMIDOROWA CZYLI PAPPA AL POMODORO
SKŁADNIKI NA TĄ PRZEPYSZNĄ ZUPĘ KREM:
- Ok 1 kg dojrzałych pomidorów ( tu oczywiście polecam pomidory w okresie letnim, by móc skorzystać ze świeżych :), najlepiej ze sprawdzonego źródła wtedy ten zapach zupy powala na łopatki )
- Zamiast pomidorów w okresie zimowym albo też jak nie chce ci się iść po świeże 🙂 przeznaczam 2 puszki pomidorów najlepiej włoskich w gramaturze 1=350g
- ząbek czosnku
- ser parmezan
- bazylia świeża koniecznie – ja przeznaczam na tą zupę całą bazylię kupowaną w doniczce. Zostaw kilka listków do udekorowania zupy w talerzu
- oliwa z oliwek
- 0, 5 litra wody
- 1-2 kromki pszennego chleba lub bułki ( najlepiej im bardziej twardy i czerstwy tym lepiej
- sól i pieprz do przyprawy oraz cukier trzcinowy – wszystko w mierniku szczypta 🙂
WYKONANIE ZUPY JEST PROSTE, SZYBKIE
Uwielbiam takie przepisy, które są proste, szybkie a nade wszystko smakują bosko. To się da zrobić. Dlatego tak bardzo lubię kuchnię włoską. Włosi jedzą prosto, stosując dobre produkty i proste przyprawy. Miałam okazję kilka razy być we Włoszech w celach podróżniczych, gdzie stołowałam się zarówno w dużych, jak i mniejszych lokalnych restauracjach. Byłam też kilkukrotnie w tzw. „gościach” u rodowitych Włochów i miałam okazję poznać ich potrawy od przysłowiowej kuchni. Oliwa z oliwek, dobre wino, parmezan i inne pyszne sery, warzywa, ryby i wcale nie jest tak, że włosi jedzą tylko samą pizzę i pastę.
No ale dobra wystarczy o mnie, przejdźmy do wykonania odpowiednika polskiej pomidorowej czyli Pappa al pomodoro.
- Do przygotowania potrzebujesz głębokiego garnka, wlewasz do niego kilka kropel oliwy z oliwek i dorzucasz pokrojony w kostkę ząbek czosnku i podsmażasz
- Następnie kroisz w kostki kromki chleba i dorzucasz do garnka i razem z czosnkiem podsmażasz 2-3 minuty
- Do czosnku i chleba dodajesz pomidory, następnie umyte liście bazylii – tu nie powiem ile, zależy jak bardzo lubisz aromat i smak bazylii. Jak pisałam wcześniej ja wrzucam prawie całą z doniczki
- Dodaj szczyptę soli i pieprzu
- Możesz jeśli czujesz, że jest to za kwaśne, możesz dodać szczyptę cukru trzcinowego
- Kiedy chleb będzie delikatnie miękki dolej wodę i gotuj ok 20 minut
Gotową zupę podaj pięknie w półmisku, udekoruj cienkimi plastrami pokrojonego parmezanu oraz kilkoma liśćmi bazylii a na to wszystko polej łyżeczkę oliwy z oliwek ( jeśli lubisz ) i to wszystko
SMACZNEGO 🙂